Den som väntat på något gott,
Zucchini och skinka i frasig smördeg
Gyllene smördegslängd med matig ostfyllning, gott med en krispig grönsallad.
Ingredienser 4 portioner
1 stor zucchini, ca 250 g
1 tsk salt
2 rödlökar
smör
1 förpackning färdigköpt smördeg 300 g
1/2 påse Arla Köket riven ost gratäng
250 g rökt skinka
1 ägg till pensling
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader. Dela zucchinin på längden och skär den i skivor. Salta zucchiniskivorna och låt dem ligga ca 10 min så att vätskan dras ur. Klappa zucchinin torr med hushållspapper. Fräs tunt skivad lök i smör i en stekpanna. Lägg smördegen på en plåt med bakplåtspapper. Lägg osten i en sträng i mitten, därefter lök, finhackad skinka och zucchini. Nyp ihop smördegen runt fyllningen. Vänd längden så att skarven hamnar nedåt. Pensla med ägg och snitta med en vass kniv. Grädda i mitten av ugnen ca 25 min.

Chicken kao man gai (kycklingsallad)
Sirapen med den härligt mjuka karamellsmaken gör underverk med den här salladen.
Ingredienser 4 portioner
500 g kycklingfilé
¼ liter ruccolasallad
¼ liter röd mangoldsallad
½ liter färska, delade jordgubbar
300-400 g honungsmelon i bitar
200 g cocktailtomater
Dressing:
½ dl vitvinsvinäger
¾ dl Culinary Syrup med karamellsmak
2 krm salt
2 krm svartpeppar
1 dl olivolja
Garnering:
1 dl hackad bladpersilja
1 msk sesamfrön
Gör så här
Skär kycklingfiléerna i små bitar och stek gyllenbruna i olja. Låt svalna. Blanda samman ingredienserna till dressingen. Lägg samtliga ingredienser till salladen på ett fat. Garnera med sesamfrön och persilja vid serveringen. Servera dressingen till.
Tomatsallad med lök och mango
Färgerna blir en fröjd för ögat och smakerna är fantastiska.
Ingredienser 4 portioner
2 stora, skivade tomater
1 mogen mango i skivor
½ gurka, skalad och skivad
1 liten rödlök i skivor
2 msk solrosolja
1 msk färskpressad citronsaft
1 tsk Dansukker Finkornigt Strösocker
1 riven vitrlöksklyfta
1-2 krm tabasco
½ tsk salt
2 krm svartpeppar
Lägg tomatskivorna på ett fat. Lägg gurkskivorna ovanpå och därefter mangoskivorna. Lägg rödlöksringarna på toppen. Blanda samman olja, citronsaft, socker, vitlök, tabasco, salt och peppar och rör om tills sockret löst sig. Häll blandningen över salladen och njut.
Fetaostfyllda tomatmuffins med basilika
Allra godast nybakade!
Ingredienser 8-16 portioner | Mellanstora eller stora formar
5 dl vetemjöl special
2 ½ tsk bakpulver
½ tsk salt
3 ägg
8 soltorkade tomater i olja
½ dl rapsolja
2 dl naturell yoghurt
100 g fetaost
5-10 blad färsk basilika
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjöl, bakpulver och salt. Vispa ihop ägg, rapsolja och yoghurt. Rör ner det i mjölblandningen. Skär tomaterna i bitarm, fetaosten i tärningar och basilikan i strimlor och blanda ner dem. Klicka ut smeten i 8-16 muffinsformar beroende på storlek. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter för de stora och 10-12 minuter för de små.
Brytbröd med äpple
Fantastiskt gott bröd som man bara inte får nog av!
Ingredienser
5 dl ljummet vatten
50 g jäst
1 tsk salt
½ dl Dansukker Råsocker Strö
2 rivna äpplen
1 dl solrosfrö
ca 14 dl vetemjöl
Gör så här
Smula jästen i en degbunke. Häll på vattnet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt salt, socker, äpplen och solrosfrö. Arbeta in mjölet, litet i sänder tills degen släpper bunkens kanter. Låt jäsa under duk i 40 minuter. Tag upp degen på bakbordet och arbeta den smidig. Forma till en fyrkantiga platta som läggs i en smord långpanna. Skär degplattan i rutor. Låt jäsa i 20 minuter. Sätt ugnen på 225°.
Grädda brytbrödet mitt i ugnen i ca 25 minuter.
Pannacotta med vit choklad
Fantastisk italiensk efterrätt med vit choklad.
Ingredienser 4-6 portioner
5 dl grädde
1 tsk vaniljsocker
100 g vit choklad
3 gelatinblad
Gör så här
Skär chokladen i mindre bitar. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Koka upp grädden med vaniljsocker. Lägg i chokladen och låt den smälta under omrörning. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och lägg i dessa i grädd- och chokladblandningen. Rör tills geklatinbladen löst upp sig. Häll upp i portionsskålar och låt stelna i kylen i minst tre timmar innan servering. Garnera med ett fruktspett eller bär. Det är fantastiskt gott att doppa jordgubbar i vit choklad och sedan rulla dessa i riven kokos och servera till. Ät och njut!

Bulgursallad
Blanda i det du har hemma - mycket gott tillbehör till kyckling, grillat, fisk - you name it!
Ingredienser 4-6 portioner
4 portioner bulgur
2 vitlöksklyftor
½ röd chili
2 tomater
1 rödlök
½ gul paprika
½ röd paprika
½ gurka
1 dl blandade nötter
1 avokado
75 g fetaost
Koka bulgur enligt instruktioner på förpackningen. När bulguren nästan är färdigkokt pressar du i vitlöken och chilistrimlor och rör om. Koka klart och låt sedan svalna. Skär grönsakerna i mindre bitar och blanda ner i bulguren. Avokadon och nötterna tillsätts precis innan servering för att inte missfärgas eller mjukna. Servera med en kall yoghurtsås smaksatt med örter.
Paprikapaj
Paj passar perfekt på buffébordet och kan varieras i oändlighet!
Ingredienser 1 paj
Pajdegen:
100 g smör eller margarin
2 ½ dl vetemjöl
1-2 msk vatten
Fyllningen:
½ gul paprika
½ röd paprika
½ grön paprika
100 g rökt skinka (kan uteslutas)
150 g riven ost, t.ex. västerbottenost
3 ägg
3 dl matlagningsgrädde
½ tsk salt
lite svartpeppar
Gör så här
Lägg matfett och mjöl i en skål och finfördela allt till en grynig massa med en matgaffel. Tillsätt vatten. Detta kan även mixas ihop i en matberedare. Degen bör vila minst 1 timme i kylskåp, men kan också förberedas en eller flera dagar i förväg. Förvaras då väl täckt i kylskåp.
Tryck ut degen så att den täcker botten och kanter på den form den ska gräddas i. Skär paprikan i små träningar och skinkan i smala strimlor. Fördela paprikan, skinkan och osten i pajformen. Vispa samman ägg, grädde och kryddor och häll i formen. Grädda pajen i 200 grader i ca 30 minuter eller tills en gyllenbrun yta uppstått. Låt pajen svalna lite innan den serveras.
åhh den ljuvliga maten!!! Underbar verkligen! Du är minsann en mästerkock! Jag föreslår en riktig tjejkvälll i sommar med massa vin och god mat!