Den som väntat på något gott,

har väntat alldeles för länge! Här kommer recepten från min födelsedagsbuffé.

Zucchini och skinka i frasig smördeg

Gyllene smördegslängd med matig ostfyllning, gott med en krispig grönsallad.


Ingredienser 4 portioner


1 stor zucchini, ca 250 g
1 tsk salt
2 rödlökar
smör
1 förpackning färdigköpt smördeg 300 g
1/2 påse Arla Köket riven ost gratäng
250 g rökt skinka
1 ägg till pensling


Gör så här


Sätt ugnen på 225 grader. Dela zucchinin på längden och skär den i skivor. Salta zucchiniskivorna och låt dem ligga ca 10 min så att vätskan dras ur. Klappa zucchinin torr med hushållspapper. Fräs tunt skivad lök i smör i en stekpanna. Lägg smördegen på en plåt med bakplåtspapper. Lägg osten i en sträng i mitten, därefter lök, finhackad skinka och zucchini. Nyp ihop smördegen runt fyllningen. Vänd längden så att skarven hamnar nedåt. Pensla med ägg och snitta med en vass kniv. Grädda i mitten av ugnen ca 25 min.



Chicken kao man gai (kycklingsallad)

Sirapen med den härligt mjuka karamellsmaken gör underverk med den här salladen.

Ingredienser 4 portioner

500 g kycklingfilé

¼ liter ruccolasallad

¼ liter röd mangoldsallad

½ liter färska, delade jordgubbar

300-400 g honungsmelon i bitar

200 g cocktailtomater

Dressing:

½ dl vitvinsvinäger

¾ dl Culinary Syrup med karamellsmak

2 krm salt

2 krm svartpeppar

1 dl olivolja

Garnering:

1 dl hackad bladpersilja

1 msk sesamfrön

Gör så här

Skär kycklingfiléerna i små bitar och stek gyllenbruna i olja. Låt svalna. Blanda samman ingredienserna till dressingen. Lägg samtliga ingredienser till salladen på ett fat. Garnera med sesamfrön och persilja vid serveringen. Servera dressingen till.

Tomatsallad med lök och mango

Färgerna blir en fröjd för ögat och smakerna är fantastiska.

Ingredienser 4 portioner

2 stora, skivade tomater

1 mogen mango i skivor

½ gurka, skalad och skivad

1 liten rödlök i skivor

2 msk solrosolja

1 msk färskpressad citronsaft

1 tsk Dansukker Finkornigt Strösocker

1 riven vitrlöksklyfta

1-2 krm tabasco

½ tsk salt

2 krm svartpeppar

Lägg tomatskivorna på ett fat. Lägg gurkskivorna ovanpå och därefter mangoskivorna. Lägg rödlöksringarna på toppen. Blanda samman olja, citronsaft, socker, vitlök, tabasco, salt och peppar och rör om tills sockret löst sig. Häll blandningen över salladen och njut.


Fetaostfyllda tomatmuffins med basilika

Allra godast nybakade!

Ingredienser 8-16 portioner | Mellanstora eller stora formar

5 dl vetemjöl special

2 ½ tsk bakpulver

½ tsk salt

3 ägg

8 soltorkade tomater i olja

½ dl rapsolja

2 dl naturell yoghurt

100 g fetaost

5-10 blad färsk basilika

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjöl, bakpulver och salt. Vispa ihop ägg, rapsolja och yoghurt. Rör ner det i mjölblandningen. Skär tomaterna i bitarm, fetaosten i tärningar och basilikan i strimlor och blanda ner dem. Klicka ut smeten i 8-16 muffinsformar beroende på storlek. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter för de stora och 10-12 minuter för de små.



Brytbröd med äpple

Fantastiskt gott bröd som man bara inte får nog av!

Ingredienser

5 dl ljummet vatten

50 g jäst

1 tsk salt

½ dl Dansukker Råsocker Strö

2 rivna äpplen

1 dl solrosfrö

ca 14 dl vetemjöl

Gör så här

Smula jästen i en degbunke. Häll på vattnet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt salt, socker, äpplen och solrosfrö. Arbeta in mjölet, litet i sänder tills degen släpper bunkens kanter. Låt jäsa under duk i 40 minuter. Tag upp degen på bakbordet och arbeta den smidig. Forma till en fyrkantiga platta som läggs i en smord långpanna. Skär degplattan i rutor. Låt jäsa i 20 minuter. Sätt ugnen på 225°.
Grädda brytbrödet mitt i ugnen i ca 25 minuter.



Pannacotta med vit choklad

Fantastisk italiensk efterrätt med vit choklad.


Ingredienser 4-6 portioner


5 dl grädde

1 tsk vaniljsocker

100 g vit choklad

3 gelatinblad


Gör så här


Skär chokladen i mindre bitar. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Koka upp grädden med vaniljsocker. Lägg i chokladen och låt den smälta under omrörning. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och lägg i dessa i grädd- och chokladblandningen. Rör tills geklatinbladen löst upp sig. Häll upp i portionsskålar och låt stelna i kylen i minst tre timmar innan servering. Garnera med ett fruktspett eller bär. Det är fantastiskt gott att doppa jordgubbar i vit choklad och sedan rulla dessa i riven kokos och servera till. Ät och njut!



Bulgursallad

Blanda i det du har hemma - mycket gott tillbehör till kyckling, grillat, fisk - you name it!

Ingredienser 4-6 portioner

4 portioner bulgur

2 vitlöksklyftor

½ röd chili

2 tomater

1 rödlök

½ gul paprika

½ röd paprika

½ gurka

1 dl blandade nötter

1 avokado

75 g fetaost

Koka bulgur enligt instruktioner på förpackningen. När bulguren nästan är färdigkokt pressar du i vitlöken och chilistrimlor och rör om. Koka klart och låt sedan svalna. Skär grönsakerna i mindre bitar och blanda ner i bulguren. Avokadon och nötterna tillsätts precis innan servering för att inte missfärgas eller mjukna. Servera med en kall yoghurtsås smaksatt med örter.



Paprikapaj

Paj passar perfekt på buffébordet och kan varieras i oändlighet!

Ingredienser 1 paj

Pajdegen:

100 g smör eller margarin

2 ½ dl vetemjöl

1-2 msk vatten

Fyllningen:

½ gul paprika

½ röd paprika

½ grön paprika

100 g rökt skinka (kan uteslutas)

150 g riven ost, t.ex. västerbottenost

3 ägg

3 dl matlagningsgrädde

½ tsk salt

lite svartpeppar

Gör så här

Lägg matfett och mjöl i en skål och finfördela allt till en grynig massa med en matgaffel. Tillsätt vatten. Detta kan även mixas ihop i en matberedare. Degen bör vila minst 1 timme i kylskåp, men kan också förberedas en eller flera dagar i förväg. Förvaras då väl täckt i kylskåp.

Tryck ut degen så att den täcker botten och kanter på den form den ska gräddas i. Skär paprikan i små träningar och skinkan i smala strimlor. Fördela paprikan, skinkan och osten i pajformen. Vispa samman ägg, grädde och kryddor och häll i formen. Grädda pajen i 200 grader i ca 30 minuter eller tills en gyllenbrun yta uppstått. Låt pajen svalna lite innan den serveras.



Kommentarer
Postat av: jess

åhh den ljuvliga maten!!! Underbar verkligen! Du är minsann en mästerkock! Jag föreslår en riktig tjejkvälll i sommar med massa vin och god mat!

2008-05-29 @ 21:28:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0